Erg lekker bijgerecht, originele recept komt van de AH, daaronder een aangepast recept, zelf bedacht in de Aldi
2 tenen knoflook
25 g ongezouten roomboter
1 kg vastkokende aardappel (bijv. Lady Christl of Kilo-tje vastkokend)
125 ml verse slagroom
125 ml volle melk
1 mespunt gedroogde nootmuskaat
50 g geraspte gruyère (kaas)
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Pel en halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter. Schil en was de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
3. Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
4. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40-50 min. goudbruin en gaar worden.
Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.
Twee tenen knoflook
Aardappelschijfjes met spek en ui van de aldi (3 zakjes à 500 gram)
1 bakje kookroom (à 250 mL)
1 zakje jong belegen strooikaas
Nootmuskaat
Peper/zout
- Verwarm de oven op 180 graden voor en vet een ovenschaal in.
- Doe de kookroom samen met de 1/3e tot de helft van de strooikaas in de mengkom en kruid met peper, zout en 1 of 2 theelepels nootmuskaat.
- Meng de aardappelschijfjes hier doordeen.
- Doe alle aardappelschijfjes in de ovenschaal en maak ongeveer egaal met een spatel.
- Strooi de rest van de kaas er over.
- Zet in de oven voor 40-50 minuten (tot de kaas goudbruin is)