Recept is op basis van een portie voor 3 personen, maar het schaalt erg goed naar meer of minder mensen.
Goede kwaliteit pasta, ~300gr (zelf erg fan van rigatoni bij dit recept)
Tomatenpuree, 1 blikje (klein is prima, groot als je het extra tomatig wilt)
Romatomaten, 1 bak (750gr)
Geitenkaas, 1 rolletje (de goedkope zonder velletje eromheen)
ui, 1 grote of 2 medium
knoflook, 3 of meer als je dat lekker vind
chilivlokken, 1 theelepel (of meer als je dat lekker vind, maar het is in principe niet echt een pittig recept)
balsamicoazijn, een scheutje naar smaak
Olijfolie
Peper/zout
Spinazi, wanneer je extra groente wilt
Rucola, heeft een beetje extra peperige pit
Zorg voor een pan met ruim kokend water voor de pasta, maak dit water zou (mag best flink zout, denk aan de zee)
Snipper de uien klein, pers of hak de knoflook fijn. Hak de romatomaten in blokjes (hoe kleiner hoe gladder de eindstructuur, maar maakt niet heel veel uit)
Fruit de chilivlokken en de uien in een ruime hoeveelheid olijfolie ongeveer 1 minuut op medium-laag vuur. Gooi daarna de knoflook erbij en fruit die ook voor 30 seconden.
Doe de tomatenpuree erbij en bak mee totdat het een beetje aan de bodem begint te plakken en/of een beetje bruin wordt.
Doe de tomaten in blokjes erbij samen met een beetje zout. De saus moet ongeveer net zo lang pruttelen als de pasta moet koken, maar langer is ook prima. Als je het sneller wilt kan je de stukjes tomaat met een spatel pletten.
Kook de pasta volgens de verpakking maar haal 1 à 2 minuten van de kooktijd af.
Als je spinazi of rucola door de saus wilt gooi die er dan doorheen voordat de pasta klaar is
Als de pasta (bijna) klaar is gooi je ongeveer 1.5 kopje pastawater (per drie personen) uit de kookpan bij de saus en doe je de pasta en geitenkaas in de saus.
Roer door elkaar totdat de geitenkaas opgelost is en laat de pasta op medium laag vuur heel zachtjes doorpruttelen totdat de pasta is zoals jij hem lekker vind.
Breng op smaak met balsamico, peper en zout. LET OP: De balsamico wordt al gauw teveel, dus voeg voor 3 personen ongeveer 1 theelepel toe om te beginnen. Als je saus te dik is en je hebt nog meer pastawater bewaard dan kun je een scheutje extra toevoegen.
Luie bui of in je eentje? Vervang de romatomaten met cherrytomaten, die kan je gewoon in hun geheel toevoegen en met een spatel platdrukken. Dat scheelt snijden en je hoeft ook niet zo’n hele bak tomaten te kopen.
Geen balsamico in huis? Rode of witte wijnazijn is ook lekker!
De goede kwaliteit pasta maakt echt een verschil. Deze heeft vaak een betere textuur en geeft meer zetmeel af aan het pastawater, dit helpt met het romig maken van de saus. Ik gebruik zelf altijd rigatoni van DeCecco voor dit recept, deze dikke kokers vullen zichzelf helemaal met de romige saus, heerlijk!
Hoewel er chilivlokken in zitten is dit geen pittig recept, de chilivlokken geven het recept echter wel een diepere smaak en voegen dus wel iets toe!