hoofdgerecht4 personen
805 kcal voedingswaarden
30 min. bereiden
2 uur wachten
vooraf te maken stoven in te vriezen
500 g zuurkool naturel (zak)
500 ml kraanwater
2 uien
250 g champignons
½ witte kool
6 el traditionele olijfolie
125 g gewelde pruimen zonder pit (zak)
700 g rib-runderlappen
3 tenen knoflook
1 Gelderse rookworst (250 g)
250 ml volle rode wijn
140 g tomatenpuree (blikje à 70 g)
2 gedroogde laurierblaadjes
Breng de zuurkool met het water aan de kook en laat 15 min. koken.
Snipper de ui. Maak de champignons schoon met keukenpapier. Halveer de champignons. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit 1/3 van de olie in een grote pan en bak de ui, champignons, witte kool en de pruimen 10 min.
Snijd de runderlappen in kleine stukjes. Snijd de knoflook grof. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in 4 min. rondom bruin. Schep het vlees om met de knoflook.
Giet de zuurkool af en voeg toe aan het koolmengsel. Voeg ook het vlees toe aan het koolmengsel. Snijd de rookworst in plakjes. Voeg de wijn, tomatenpuree, laurierblaadjes en rookworst toe. Laat met de deksel op de pan op laag vuur 2 uur stoven. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout.
Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.
Lekker met stevig bruin brood.